Rull deg i form

Rulleski kan deles inn i tre forskjellige typer, klassisk, skøyte og kombi-utgaver.

Rulleski laget for klassisk stil har sperre på bakhjulet, brede hjul og lav profil for å være retningstabile både i diagonalgang og under staking.

Klassiske ski har bredere hjul og kan føles noe mer klumpete å gå på. Disse skiene har bakoversperre slik at du har spikerfeste uansett hvordan frasparket ditt er.  Det kan være lurt å fokusere på teknikk når du går dobbelttak med fraspark på rullski slik at du ikke tilegner deg et fraspark som ikke sitter på snø når festet ikke er like godt.

 

 

Skøyteskia er kortere, har smalere hjul og høyere profil som gjør at man kan vinkle skia i slutten av skyvet uten at stammen subber nedi asfalten.

Skøyteskiene har smalere hjul enn klassiskskiene, men ruller ofte dårligere. (Dette kommer an på hvilke hjul og ski du har.) Skøyteski er perfekt for nybegynnere som skal lære seg å beherske rulleski, samt barn og ungdom.

 

Kombirulleski er en hybrid mellom skøyte og klassisk rulleski. Kombiskien er enkelt sagt en litt kortere og lettere klassisk ski.

 

Generelle råd

Etter du har kjøpt rulleski gjelder det å finne en flat, åpen og trafikkfri plass for de første rulletakene.

Klassiske rulleski stopper når hjulet går bakover og du vil dermed alltid ha "spikerfeste". Det er derfor viktig at du tenker teknikk og på hva som ville fungert på snø med normalt feste når du går diagonalgang. Det viktigste er at frasparket ikke skjer for langt bak, noe som ville gitt glippetak på snø.

Bruk alltid hjelm og lær deg en effektiv bremseteknikk på skiene uten bremser. Det er vanskeligere å bremse med skøyteski og slitte klassiskhjul, enn med klassiske ski med nye/uslitte hjul. Er du i tvil bør du ta av deg skiene og gå ned

Bruk alltid hansker for å unngå blemmer fra stavene. Det finnes egne rulleskihansker som er tynnere og mer behagelige enn vinterhanskene.

Med skiene med bremser så har man meget bra kontroll og stopper raskt spesielt på XRS serien som har ekstra store bremser på hjulene.